Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Биткойнът - новите въглища

Трансакциите с криптовалута консумират огромно количество енергия и трябва да станат по-безопасни, бързи и по-евтини начини за прехвърляне на стойност

Биткойнът - новите въглища

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

През февруари Tesla обяви, че е закупила биткойн за 1,5 млрд. долара и скоро ще приеме криптовалутата за покупка на автомобили. Този ход, доколкото подкрепя криптопазара, има сериозно въздействие върху климата, пише онлайн изданието fairobserver.com.

Tesla се гордее, че е компания за зелени автомобили, която стана по-ярка след придобиването на SolarCity през 2016 г. Според анализ на университета в Кеймбридж обаче биткойн използва около 120 TWh енергия годишно, наравно със страни като Норвегия и Аржентина, и се очаква да достигне до 184 TWh, почти същото потребление като това в Лондон. Това се равнява на повече от 90 млн. метрични тона въглероден диоксид годишно.

Това е нещо, което трябва да се обмисли, защото биткойн се превръща в новите въглища.

Още по темата

Биткойн зависи изцяло от потреблението на енергия. Валутата използва процес, наречен доказателство за работа, който изисква арсенал от мощни компютри за решаване на загадъчен пъзел на всеки 10 минути, за да се създаде нова валута, която да се добави към блокчейна.

Постигането на достатъчно предположения за решаване на пъзела и създаване на трансакции изисква хиляди компютри или по-ефективни графични процесори. За това е нужно огромно количество енергия, която нараства с увеличаването на конкуренцията в цените и добива.

Освен това 65% от добива на биткойни в света идва от една държава: Китай. САЩ са на второ място със 7,2%, а Русия с 6,9%. Това е особено тревожно от гледна точка на глобалното затопляне, тъй като 58% от електрическата енергия на Китай идва от въглища. Дори и с евтина, възобновяема енергия, биткойнът би отклонил тази чиста енергия от критична инфраструктура, забавяйки екзистенциалната надпревара в света към въглероден неутралитет.

За да направят трансакциите с криптовалута жизнеспособни за околната среда, политиците трябва да възприемат по-екологични криптотехнологии, като например системите за доказателство за участие и федерални консенсусни системи. Докато доказателството за работа стимулира изчислителната мощност за предотвратяване на двойното харчене на монети, тези алтернативни технологии работят по различен, но също толкова ефективен начин, който не използва значителни количества енергия.

Още по темата
Системите с доказателство за залагане доверяват на потребители с по-голям дял от монети. Така те могат да загубят повече, ако системата се срине. Федералните системи за консенсус работят, като автоматично намират договорено споразумение, че не е имало двойно харчене на монети.

Тези алтернативни технологии са и по-бързи. Докато биткойн може да създаде трансакция на всеки 10 минути - до един час, за да бъде тя напълно потвърдена, валутите с доказателство за залог могат да потвърдят трансакциите за секунди. Затова и етериум предлага преминаване към тази технология.

Рипъл използва обединена консенсусна система от надеждни валидатори, която също потвърждава трансакциите за секунди и е популярна при трансгранични плащания.

Все пак устойчивото господство на биткойн означава, че докато автомобилните компании стават по-чисти, криптотехнологиите са все по-мръсни. Енергийно интензивното копаене на криптовалута не се различава от въглищата или петрола преди век.

Управлението на биткойн е в ръцете на мощни миньори, които имат много малък стимул да преминат към по-екологични методи на консенсус. С китайските биткойн миньори, контролиращи над 51% от пазара, правителството в Пекин може да покаже лидерство в климата, като ги принуди да преминат към нискоенергийни алтернативи и адаптират всички биткойни.

Още по темата

От локална гледна точка политиците трябва да дестимулират енергийното потребление за копаене на криптовалута чрез облагане на трансакции с монетите на борсите в САЩ. Подписалите Парижкото споразумение за климата трябва да се ангажират да облагат с данъци или да забранят монети с доказателство за работа чрез глобалния одит на споразумението от 2015 г., планиран да се проведе през 2023 г. на конференцията на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата в Глазгоу.

Неотдавнашното публично предлагане на Coinbase и напълно затвореното дъщерно дружество на Binance показват, че Комисията за ценни книжа и фондовите борси има възможност да регулира американските криптоборси.

Криптовалутите са тук, за да останат, защото осигуряват по-безопасни, бързи и по-евтини начини за прехвърляне на стойност. Хората обаче трябва да разберат огромните последици от замърсяването заради биткойн, както и че има по-чисти технологии, свързани с криптовалутите. Точно както въглищата някога са изместени от петрола, а петролът – от възобновяемите източници, лидерството изисква признаване на иновациите в това ново пространство.

Тъй като криптореволюцията продължава да се разраства, време е да се популяризират по-енергийно ефективни алтернативи. Илон Мъск ни показа как да почистим автомобилната индустрия. Сега може би е дошло време да насочи вниманието си към почистване на криптосвета.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Криптовалути
Цената на биткойна достигна двуседмичен връх